419 депутатів із 449 хочаб раз, але не голосували особисто.

Про це під час Форуму громадського руху "ЧЕСНО" заявив голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Батьківщина" іде в новий парламент із чистими списками

Чесність депутатів оцінювали за 6 критеріями доброчесності: відсутність фактів порушень прав і свобод людини (перешкоджання роботі журналіста, ненадання інформації на запит, тощо),  незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців, непричетність до корупційних дій, прозорість задекларованих доходів та майна, та їх відповідність способу життя, особисте голосування у парламенті і участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів.

Громадський рух "ЧЕСНО", в який входять більш ніж 150 громадських організацій, оприлюднив результати моніторингу діяльності депутатів 6 скликання.

"Коли рівно за рік до виборів ми придумали цю ініціативу, ми усвідомлювали цю велику відповідальність, яку ми візьмемо на себе. Коли почнемо допомагати людям усе таки розібратися, що ховається за цими красивими обличчями, що висять на бігбордах. Ми вирішили розказати людям про минуле, чи сучасне тих людей, які будуть знову завойовувати симпатії виборців", - сказав Черненко.

Він також додав, що всі дані щодо депутатів, бралися із достовірних ЗМІ, що працюють вже багато років.

"Розуміючи відповідальність, ми скрупульозно підійшли як до принципів оцінювання, так і до критеріїв оцінювання, за якими ми могли відслідкувати майбутню Раду. Ми для себе визначили низку авторитетних ЗМІ, до яких є довіра, ми свідомо не використовували інформацію із сумнівних сайтів", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонали" 35 % наберуть фальсифікаціями, а більшість візьмуть "тушками"

Дослідження "ЧЕСНО" показали, що в Партії регіонів депутатів, що хоча б раз не голосували особисто, 188 зі 192 - це 98%. БЮТ - 95 зі ста депутатів - це 95%. НУ-НС - 53 із 62 - це 85%, позафракційні - 25 - із 31 - це 81%, КПУ - 25 із 25 - це 100%, Народна партія  - 16 з 20 - це 80%, депутатьска група "Реформи заради майбутнього" - 17 з 19 - це 89%.

На Форумі присутні представники усіх політичних сил: Інна Богословська із ПР, Юрій Гримчак -НУ-НС, Анатолій Гриценко, Кирило Куліков, Володимир Ар'єв, а також низка експертів.